ЋИРИЛИЦА|LATINICA
slovenska mitologija
slovenska mitologija

О КЊИЗИ

Овај илустровани преглед словенске митологије откриће вам:

  • Мистерију словенског писма и митску поруку глагољице
  • Ко су словенски богови и колико их је заиста
  • Шта значе обичаји којих се и данас придржавамо
  • Древна предања о магији и заштити од ње
  • Митска бића и митска места непозната многима

Словенска митологија је идеалан спој модерног приступа митолошкој теми и научне студије, која као једини императив себи поставља чињеничну заснованост, богатство података и свеобухватност и одговорност научне истине.

Низ целовитих чланака о словенским боговима, обичајима, ритуалима и митским представама, веома опсежно обухвата све оно што представља основну митолошку супстанцу словенских народа (словенски пантеон богова), затим оно што претходи успостављању митолошке свести и поретка (језик, религија, предање…) и, најзад, оно што је савременом читаоцу али и озбиљном истраживачу много важније: обичаји и веровања која су се из митологије преселила у свакодневне друштвене или религиозне ритуале.

Словенска митологија заслужује посебну пажњу јер је у њој аутор Ненад Гајић сагледао, систематизовао и објединио досадашња сазнања о овој теми приступачним стилом и разумљивим језиком.

vinjeta

КОМЕНТАРИ

22.07.2011. 02:14
Vanja

Odlicna knjiga.

21.07.2011. 15:10
Snezana

Sin je trazio da mu kupim ovu knjigu, ali se na kraju meni dopala mozda i vise nego njemu. Sve cestitke!

21.07.2011. 09:17
Bojana

Komentar gotovo da je nepotreban. Knjiga predstavlja jasnu sistematizaciju sveta slovenske mitologije (koji je u dosadašnjim istraživanjima haotičan i iscepkan). Napisana je razumljivim jezikom, bez nepotrebnog opterećivanja naučnom terminologijom. Iako je informativna koliko i bilo koja druga knjiga koja se bavi ovom tematikom, lakša je za čitanje, modernija i daleko zanimljivija.

21.07.2011. 02:15
Бојана Малиш

Књига за свакога! Написана је лако разумљивим језиком, а опет научно релевантна. Обједињује фактографију (каквом су се бавили Чајкановић, Васиљев и Кулишић) са маштом народног певача. Заснована на традицији нашег народа, а опет модерна, чак испред свога времена. Све препоруке.

18.07.2011. 22:17
Aleksandar Knez Selo

Bato, jos jednom ti cestitam za ovu knjigu!

10.07.2011. 12:01
Milan Jovanović

Čestitke autoru na velikom trudu. Knjiga ove vrste i te kako je potrebna, narocito sada kada se svet otvara za informacije s ovog podneblja. Kako autor kaže, ovo jednostavno i svima prijemčivo delo (Gajić 2011: 11) je kao stvoreno za upoznavanje sa temom. Međutim, za nekoga ko bi, eventualno, želeo da produbi svoje znanje, te da iskoristi dat materijal za neke ozbiljnije akademske poduhvate, fale dve dimenzije: izvori za konkretne prenose koji nisu autorovog porekla, i, naravno, sveobuhvatna bibliografija na kraju. Mislim da bi time, kako ovo delo, tako i sam autor, dobili i te kako veći značaj i upotrebnu vrednost. S obzirom da autor verovatno već poseduje gorenavedene stavke, možda ne bi bilo loše da ih u nekim narednim izdanjima, kojih će zasigurno biti, i doda, kako bi samo delo bilo još ozbiljnije, pa čak i primamljivije za neke inostrane izdavače... Za sada, kao što rekoh na početku - čestitam!

09.07.2011. 22:54
Miloš

Odlično štivo: zanimljivo, pitko i informativno, a zbog ilustracija i prijatno za oko. Preporučujem svima.

08.07.2011. 02:02
Zvezdana

Genijalno !!!!!!!!!!!!!!

06.07.2011. 18:27
Петронијевић Јован; вајар

Сјајно ! Хиљадама година уназад фалсификује се наша славна историја, сатанизују наши преци и најсветији симболи наше СРБСКЕ и словенске вере ! Радује ме чињеница да нас је све више, оних који ће својим делима бранити и одбранити наше корене од таквих појава... Слава Роду нашему ! Помен нашим славним прецима!!! http://www.facebook.com/profile.php?id=100000643985755#!/group.php?gid=273856173342

06.07.2011. 10:34
Nemanja Zivanovic

Prelepa knjga, super ilustrovana, samo steta sto je prilicno kratka. Nadam se da Nenad ima nameru da nastavi sa pisanjem i slicnih knjiga.