ЋИРИЛИЦА|LATINICA
slovenska mitologija
slovenska mitologija

О КЊИЗИ

Овај илустровани преглед словенске митологије откриће вам:

  • Мистерију словенског писма и митску поруку глагољице
  • Ко су словенски богови и колико их је заиста
  • Шта значе обичаји којих се и данас придржавамо
  • Древна предања о магији и заштити од ње
  • Митска бића и митска места непозната многима

Словенска митологија је идеалан спој модерног приступа митолошкој теми и научне студије, која као једини императив себи поставља чињеничну заснованост, богатство података и свеобухватност и одговорност научне истине.

Низ целовитих чланака о словенским боговима, обичајима, ритуалима и митским представама, веома опсежно обухвата све оно што представља основну митолошку супстанцу словенских народа (словенски пантеон богова), затим оно што претходи успостављању митолошке свести и поретка (језик, религија, предање…) и, најзад, оно што је савременом читаоцу али и озбиљном истраживачу много важније: обичаји и веровања која су се из митологије преселила у свакодневне друштвене или религиозне ритуале.

Словенска митологија заслужује посебну пажњу јер је у њој аутор Ненад Гајић сагледао, систематизовао и објединио досадашња сазнања о овој теми приступачним стилом и разумљивим језиком.

vinjeta

КОМЕНТАРИ

14.10.2011. 10:10
Lela

Knjiga pokazuje, da su balkanci svi od jednog roda, i da je njihova stara kultura jako bitna za evropu. zalosno, da su monoteisticke religije ih zavadili i tako je puno tih starih adeta se izgubilo u zaborav. zahvaljujem autoru, da je probudio staru mitologiju iz stotinu godisnjeg sna.

11.10.2011. 10:36
Duda

Slažem se sa većinom već da datih komentara pa da se ne ponavljam, dodajem novi. Mene fascinira to što za običaje koji se danas upražnjavaju nadjem objašnjenje u knjizi. Ili moja mama je nekad za neku zlu osobu govorila nepomenik a u knjizi sam pročitala nešto slično.... ima toga još. KNJIGU OBAVEZNO POSEDOVATI I OBAVEZNO JOJ SE POVREMENO VRAĆATI.

08.10.2011. 18:16
Vampire

Odlicna knjiga. Ponosna sam sto je posjedujem u svojoj kucnoj biblioteci. Svakako preporucujem!

03.10.2011. 15:28
nikola

knjiga je odlicna nema je bolje na zvetu majke mi!!!

24.09.2011. 20:40
Ivan

Fantasticne ilustracije, tvrd povez, kvalitetan papir a sto je najvaznije cita se u jednom dahu. Meni su posebno interesantna mitska bica: vodenjaci, vilenjaci, bauk, vukodlak... Ma sve u jednoj knjizi.

17.09.2011. 15:40
Ivan Vlašković

Trudio sam se da ovu knjigu čitam što sporije da se nikad ne bi završilo i da nikad ne izgubim taj osećaj da otkrivam nešto do sada mi skriveno ali blisko. Oduševljen sam i zainteresovan za temu slovenske mitologije, a na sajt konačno nalećem dok tražim šta bih još mogao pročitati o tome.

12.09.2011. 20:43
vladimir

juce sam pitao mog dobavljaca za misljenje.. zna da sam se navuko na kosignasa, pa mi je toplo preporucio..

07.09.2011. 19:40
Nebo

Knjiga je fantasticna. Mislim da bi svaka porodica koja iole drzi do tradicije trebala da ima ovakvu publikaciju.

06.09.2011. 03:20
Zocky

Dobio sam knjigu kao poklon i mogu reci da je odlicna kako sadrzajem tako i kvalitetom same knjige i ilustracija u njoj

05.09.2011. 16:51
IAMFROMSRPSKA

NIsam čitao knjigu, ali planiram da je kupim, čini mi se interesantno, autor jeste dao malu prednost paganstvu, u odnosu na hrišćanstvo, ali to nije razlog da ta dva pravca sukobe, jer sve je to dio našeg kulturnog nasljedja. Grčka mitologija se proučava širom svijeta, pa niko od Grka ne poriče svoje kulturno naslijedje :)